Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Driftchef

Ryggtavlor på två drifttekniker

Daniel berättar om rollen som driftchef

Daniel är utbildad snickare i grunden och har alltid varit intresserad av fastigheter. Innan han började på Specialfastigheter hade han jobbat på en stor livsmedelskedja i 15 år, först som butikschef och därefter distriktschef för att till slut arbeta med nyetablering och förvaltning av kedjans fastigheter. Därifrån var steget inte så långt till säkerhetsfastigheter och en roll som driftchef.

Vad var det som lockade med Specialfastigheter?

Jag hade faktiskt inte riktigt reflekterat över vilka som äger Sveriges säkerhetsfängelser, till exempel våra fängelser. Men på något sätt hade jag nog länge strävat efter just den här sortens jobb! Jag gillar att hålla på med ekonomi och har en stor förståelse för kunden eftersom jag tidigare jobbat ”mitt i” verksamheten. Vårt jobb går ju ut på att se till att kunderna kan bedriva sin dagliga verksamhet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som driftchef?

Det kan vara väldigt olika. Det blir en hel del administrativt jobb, som till exempel att följa upp beställningar eller hantera fakturor och mail… Jag hjälper också mina drifttekniker med olika personalfrågor och att göra beställningar, framför allt av entreprenörstjänster. I mitt fastighetsområde ansvarar jag för driften vid 17 fastigheter och är närmaste chef för tolv drifttekniker, så det gäller att se helheten – vad kan vi hjälpas åt med så vi får en bra effektivitet i regionen och på hela företaget. Jag försöker planera så att jag ska kunna besöka alla ”mina” fastigheter och träffa samtliga hyresgäster ett antal gånger per år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker det bästa är möjligheten att förbättra olika processer och att se helheten. Att kunna hjälpa mina drifttekniker att utnyttja sin tid på bästa sätt och skapa en lugn, bra arbetsmiljö där alla vet varför de gör olika saker. Jag vill vara ett bollplank men inte gå in och styra i detalj.

…och den största utmaningen?

För mig är det nog geografin. Jag bor i Sundvall och har närmare 100 mil mellan min nordligaste och sydligaste fastighet – det går helt enkelt inte att vara lika närvarande överallt hela tiden men jag vill ju att alla mina medarbetare ska känna att jag engagerar mig lika mycket. Att det är tolv olika individer och 17 olika fastigheter är också en utmaning – och en möjlighet! Det går inte alltid att applicera samma arbetssätt överallt, men det är också utvecklande. Man får vara lite människokännare.

Hur återspeglas vårt kärnvärde säkerhet i ditt arbete?

Det som blir mest påtagligt för mig är nog att alla ritningar måste hanteras på rätt sätt, att våra leverantörer ska vara säkerhetsgranskade etc. Men så måste det vara och det påverkar inte så mycket, tycker jag.

Vad gör du när du inte jobbar?

Vi köpte hus för ett tag sen så just nu lägger jag mycket tid på det. Både jag och min sambo vill nog mer än vad det finns tid till… Jag vill förbättra även hemma, det blir underhållsplaner även där! Sen gillar hela familjen att vara utomhus och fixa och dona. Förr tränade jag väldigt mycket men nu tar huset en hel del tid.

Daniel skottar snö

Vad innebär jobbet som driftchef?

Som driftchef ansvarar du för att leda och styra driftuppdraget, vilket inkluderar allt från planering, budgetering och genomförande till optimering, uppföljning och analyser. Centralt i uppdraget är att säkerställa en enhetlig drift, både inom ditt fastighetsområde och inom bolaget som helhet i nära samarbete med våra fyra andra fastighetsområden. I rollen som driftchef har du personalansvar för driftteknikerna på din enhet. I denna roll är det värdefullt om du har en examen från universitet eller yrkeshögskola, och det finns möjlighet att jobba som driftchef på alla sex orter där vi har lokalkontor.