Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Ange en beskrivande alt text för bilden.

Halvårsrapport 2017: Förvärv ökar marknadsvärdet

Periodens resultat om 489 Mkr är något bättre än förra årets (466 Mkr) visar Specialfastigheters delårsrapport. Fastigheternas marknadsvärde ökade under första halvåret med 826 Mkr, främst beroende på förvärv. Vår satsning att producera tingsrätten i Lund enligt högsta möjliga klassificering för Miljöbyggnad har givit resultat – vi har fått betyget Guld!

Specialfastigheters ekonomi är fortsatt stark. Finansiering av nya och förfallande lån görs fortsatt till lägre nivåer än tidigare, vilket bidrar till bättre lönsamhet då vi får ett lägre finansnetto även framöver. Delar av vår totala upplåning sker för närvarande till minusränta.

Efterlängtat tillträde

Förra våren tecknade vi avtal om att förvärva del av tomträtten Färöarna 1 i Kista, Stockholm, där FOI är hyresgäst – en kund vi redan har som hyresgäst i Umeå. Vi har inväntat en delning av fastigheten innan vi slutligen kunde tillträda nu i juni.

– Att fastigheten i Kista nu ingår i vårt bestånd är mycket glädjande då den hyrs av verksamheter med säkerhetskrav, och därmed ligger helt i linje med vår strategi, säger vd Åsa Hedenberg.

Pågående och planerade projekt

Efterfrågan på boendeplatser inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt hög och de har som tidigare meddelats därför beslutat om utbyggnader för ungdomshemmen Folåsa, Johannisberg, Ljungbacken och Hässleholm. Vi planerar nu för fullt för dessa genomföranden.

Kriminalvården har fattat beslut om att stärka anstalterna Skenäs, Sörbyn och Rödjan så att dessa ska få fler tillgängliga platser.

Miljöbyggnad Guld för Lunds nya tingsrätt

Vi har fått det preliminära betyget i certifieringssystemet Miljöbyggnad för vår nya tingsrättsbyggnad i Lund. Klassningen blir högsta möjliga – Guld. Byggnaden väntas stå klar under våren 2018 och inflyttning sker till sommaren. När fastigheten väl tagits i bruk ska ansökan verifieras inom två år med en sammanhängande mätperiod om tolv månader för att erhålla den slutgiltiga certifieringen. Vi siktar naturligtvis på att behålla klassningen Miljöbyggnad Guld även då.

Läs hela delårsrapporten här.